mp3 player demo container

A Pannonhalmi Bencés Főapátság
portativ orgonája


A Főapátság Gimnáziumában az Egyházzenész-Szakképzés számára készítette a Portativ Orgonaépíő Bt.a Galéria képein látható portativ orgonát.
2013. április 14-én, Húsvét III. vasárnapján Várszegi Asztrik főapát úr a diákmisében felszentelte az új orgonát.
A hangszert a diákmisék liturgiájához, az ifjú orgonisták képzésére és nem utolsó sorban kórusorgonaként a szerzetesközösség zsolozsmáinak kisérésére használják.


Megjelenésében, formavilágában a John Pawson brit építész által tervezett és 2012-ben felújított Bazilika belső teréhez, bútorzatának stílusához igazodik.
Külső stílusát, szerkezeti felépítését és hangzását tekintve is teljesen egyedi a Takács Péter orgonaépítő mester által tervezett és vezetésével megépített, mozgatható hangszer.

Ez a 4 regiszteres portativ, egy hordozható ládaorgona, mely h-c1 -nél osztott manuállal készült.
A szekrény anyaga amerikai dió, alkoholos wenge páccal pácolva. A szekrényzete és a homlokzati fasípok felülete speciális olajjal van kezelve, mely biztosítja a kopásállóságot és a selyemfényű megjelenést.

Helyváltoztatáshoz el lehet emelni a földtől 1 cm-re - furatokon keresztül két orsó elforgatásával -, ezután az orgona a szekrényzetbe beépített görgőkön eltolható a megszólaltatási helyére, ahol stabil állapotba hozható, a kövezetre visszaereszthető.
Szállításhoz a szekrényébe rejtetten beépített, abból kihúzható négy fém fogókar segítségével, emberi erővel megemelhető. Tárolás és mozgatás közben a billentyűzet betolt állapota megvédi azt az esetleges elakadástól. Természetesen ekkor nem szólaltatható meg az orgona.

Orgonajátékhoz a billentyűzetet ki kell húzni a nyugalmi helyéről, mellyel egyidőben egy kényszerpálya irányította mozgással a hangszer teteje is felnyílik és kottatartóvá alakul át.
Nyitott állapotban egy extra hangtompítással - melyet a kinyitott részbe és a homlokzati sípok mögé lehet egy mozdulattal behelyezni -, egészen bensőséges hangzású lesz, alkalmas a zsolozsmák kiséréséhez.


Diszpozíciója:Gedackt 8' orgonabelső
Principal 2'
Quint 1 1/3'
Rohrflöte 4'

Sípjait is a Portativ Bt. készítette. Fasípjai luc- és borovifenyőből, míg fémsípjai természetesen sípfémből - a Principal 2' 70%-os, a Quint 1 1/3' 40%-os ón ötvözetből - vannak.
Érdekessége, hogy a Rohrflöte 4' sípjai közül - amelyből a homlokzati sípok is ki vannak emelve -, a csöves sípok fából készültek.

Az orgona hangzása igazán különleges a Bazilika terében , melyhez a Rohrflöte csöves fasípjai és a mindössze 47 vízmm-es szélnyomás is hozzájárul.
Ilyen alacsony nyomáson igazi szakmai kihívást jelentett a sípok intonálása. A hangok megszólalása kis "köpéssel", optimális megszólalási tranzienssel indul, mely a pontosságot jelzi és szépséget ad a hangzásnak.