A Pannonhalmi Bencés Gimnázium
és Egyházzenei szakközépiskola
Gyakorló-orgonája

Képgaléria A orgona a Káptalan-teremben, jó akusztikai környezetben került felállításra.
Külső formáját, szerkezeti felépítését és hangzását tekintve is teljesen egyedi a hangszer. A szekrényzet anyaga fehér bükkből speciális olajkezeléssel készült, mely selyemfényt ad a felületének. A billentyűzet borítása ében, juhar félhangokkal.
A pedálbillentyűzete is hasonló megjelenésű, az egészhangok itt wengéből, a félhangok szintén juharból készültek.

Az 5 regiszteres két manuálos pedálos orgona traktúrájának Mechanikája sugaras, billenőkaros elrendezésű, tengely nélküli traktúra- és kopulakarokkal készült. Élettartama, még a napi több órás gyakorlás mellett is többszöröse mint a tengelyes karral szerelt mechanikának.
Fasípjait borovi fenyőből, míg fémsípjait sípfémből - a Principal 2' 70%-os, a Spitzflöte 4' 40%-os ón ötvözetből - készítettük. Különlegessége, hogy a Rohrflöte 8' sípjai is fából készültek. A homlokzat megjelenésében a sípok térbeli dinamikája dominál, melyek a szekrény oldalain túlnyúlva oldják annak merev geometriáját.

orgonabelső
Diszpozíciója:
I. Manual Holzgedackt 8'
Spitzflöte 4'
II. Manual Rohrflöte 8'
Principal 2'
Pedal Subbass 16'

A Káptalanterem jó akusztikája igazán különlegessé teszi az orgona egyedi hangzását, melyhez az extra alacsony, mindössze 43 vízmm-es szélnyomás is hozzájárul. A subbass 16' födöttsípjai 47 vízmm-en szólnak. Meleg, telt basszushangjai, ugyanakkor felhangdús hangzása hosszú gyakorlás során sem hat fárasztóan. A bensőségesen megszólaló hangok kis "köpéssel", optimális pontos megszólalással indulnak, melyek különleges szépséget adnak a hangzásnak.