Takács Péter orgonaépítő mester

Üdvözlöm,

Takács Péter orgonaépítő mester,
a Portativ Orgonaépítő Bt. tulajdonosa vagyok.

Az orgonaépítésben 1982-től dolgozom szakemberként.
Első önálló orgonamunkámmal 1986-ban váltam vállalkozóvá.

Később, 1994-ben alapítottuk meg családi vállalkozásként a Portativ Orgonaépítő Bt-t. Pannonhalmán építettük fel műhelyünket, mely több lépésben történő fejlesztéssel érte el mai méretét és felszereltségét.
A hatméteres belmagasságú állítóterem megépítésével lehetőséget
teremtettünk többmanuálos orgonák felállítására és összeszerelésére is.

A különféle adottságú templomok, zeneiskolai oktató- és hangversenytermek egyedi akusztikai adottságaira alapozva tervezzük, építjük orgonáinkat és alakítjuk azok hangzását.

IntonálásOrgonaépítő mesterként az orgona látványtervét és a komplex műszaki tervezést, (valamint legtöbb esetben a diszpozíció összeállítását) és az intonálást is magam végzem, közreműködöm az építés illetve felújítás teljes folyamatában és irányítom azt.

Az intonálás az orgonakészítés fázisainak végén az a művészet, mely a hoszszú hónapokon át tartó összetett szakmai munkára felteszi a koronát. Ettől válik sajátossá, egyedivé a hangzás, mely az intonatőrnek a saját stílusát tükrözi. 4'-tól minden sípot szájjal megfújva intonálok, igy érezve minden érzékemmel a rezgést, mely hangot optimális megszólalásúra és hangszínűre formálok. A restaurálás folyamán fantasztikus a többszáz éves hangrezgést és a régi hangolásokat újra érezni és visszaállítani eredeti szépségükbe. Bízom benne, hogy a zenére ráhangolódó hallgató ráérez orgonáim egyéni hangzására, és ez a hangzás segíti gondolatait magasabb dimenziók felé szárnyalni.

Az orgonaépítés különböző szakterületein folyamatosan bővítve ismereteinket kreatív megoldásokkal saját technológiákat, alkatrészeket fejlesztettünk ki.

Hangolás

Manuál- és pedálbillentyűsorokat, saját tervezésű regiszterkapcsolókat, mechanikus és elektromos vezérléssel komplett játszóasztalokat
és önálló fejlesztésű Setzert gyártunk.
Egyedi fémöntési technológiával készítjük 4'-ig a fémsípok alapanyagát, majd belőle a sípokat is.
A szélládák és fasípok készítésétől kezdve speciális orgonaalkatrészek, regiszterhúzó mágnesek, kopulák gyártásán át az elektronikus vezérlésig mindent magunk állítunk elő.

Takács Péter orgonaépítő mester

Büszkén mondhatom, hogy ahhoz a mai orgonaépítő nemzedékhez tartozom, akik az orgonaépítést hivatásukká választották. Ez a nemzedék az elmúlt 25-30 évben újból felvirágoztatta e szép szakma művészetét Magyarországon.


Az elkövetkező évtizedek legfontosabb célkitűzése számunkra az, hogy az általunk magas műszaki tartalommal megépített orgonák továbbra is a ránk jellemző egyedi hangzással és kiváló hangminőséggel szólaljanak meg a zeneszerető emberek örömére.